Men julen då?

publicerat i Allmänt;
Jo jäklar, DET LACKAR MOT JUL!
Jag protesterar å det vildast mot all form av julhets, både hos mig själv och mina nära. Att vi är lediga, umgås och äter gott är viktigast av allt men lyckas jag hitta "den där" julklappen så är ingen gladare än jag.
Det här tycker jag (oftast, en kan väl ändra sig, få saker är heliga).
Julpynt - Fram med allt direkt vid advent, röda gardiner, värmeljus, tomtar och stakar. Varmt och mysigt ska det vara.
Julmusik - Vid behov, min lista här 
Adventskalender -  Aldrig choklad (men gärna en med lakrits till mig). Gärna på TV:n om tid finnes. Till 6-åringen har vi kört med PIXI och Mamma Mu, plus en julbok med 24 kapitel, nytt för i år är att hon gärna läser första meningarna själv.
Julklappar - Att köpa något för att köpa eller fylla ut är inte min grej, jag vill ha den där varma och luddiga känslan i magen. Ger inte bort pengar, möjligtvis biobiljetter.
Julgran - JAAA! Gärna en charmig och personlig gran med karaktär. Hur en sån ser ut? Det vet man vid första anblick, den talar för sig själv. Inte plastgran, inte hos mig. En vecka före kanske vi tar in den, lite beroende på tid och utrymme, i år fick vi sälja fåtöljen för att få in den. Det är sant!
Julfirande - Ge mig julaftonsmorgon så blir resten grädden på moset... eller stjärnan på grantoppen om det känns bättre. Jag vill vakna med mina barn, äta en grötfrukost i pyjamas och sen kommer tomten (juniorens far), efter paketen gör sig alla i ordning (hår ska lockas och ansikten pudras) för julafton och fortsätter med sina planer. Ibland sprider vi ut oss, ibland inte. Jag skjutsar junioren till hennes far och är det min vecka så kommer hon tillbaka senare annars så syns vi en annan dag. I år äter vi middag hos mig, det ska bli mysigt. Trångt och varmt med 10 pers (fyra generationer) i mitt lilla hus, men hjärtligt.
Julmaten - VE den som stressar eller försöker bestämma en tid för maten, ifjol åt vi maten när den blev klar och i år gör vi det till tradition. Det är absolut förbjudet att smyg-gråta i köket av utmattning! Om alla talar om sina favoriter och sånt en inte kan vara utan på julbordet så ordnar det sig. Nubbe, om en måste. Vört utan russin, självklart, jag kan äta med russin alla andra dagar. Jag dricker must, enda gången jag gör det... must passar till julmaten.
Julstädning - HA HA HA! Skojar! Ska vi vara så många kör jag samma som vanlig, rent kök och rena toaletter, dammsuga golvet. Plocka, plocka, plocka och in med resten i diskmaskinen. Städa är terapi så den som har behovet gör det. Annars är tvättstugan en plats att få vara själv en stund.
Sen är det väl lite fritt fall mot kvällen, sällskapsspel är ofta förekommande. Sociala media är tillåtet om en törs och kan stå för det. Toalettsurfning uppmuntras eftersom det finns generationer som inte vet vad det är.
Har jag glömt nåt? Vad är viktigt för andra?

Att inte dejta alls.

publicerat i Allmänt, Dumheter;
Det var många, många (eller drygt fyra) år sedan jag blev singel. Det var ett otroligt svårt beslut att ta (tro inget annat) men när alla kvarnar malt och vattnet stod stilla så fick jag ro i både kropp och själ.
Jag har aldrig ångrat mig och idag har jag och exet en riktigt bra relation (den var inte så dålig innan heller, helt annan historia dock) och vi är riktigt bra föräldrar tillsammans.
Sen är inte jag den som tittar tillbaka, knappt alls, jag har fullt upp framåt.
Jag hade en idé om att vara själv något år och sen skulle lusten att börja dejta komma tillbaka, så tänkte jag i alla fall. Nu när det har passerat lite tid så inser jag att det kanske snarare går åt andra hållet.
Några få saker har jag observetar de gånger jag varit ute på lokal.
Det förekommer att killar ger poäng, som "nu fick du allt pluspoäng" och för de mest konstiga saker. Som att vara sig själv eller vilken mat en föredrar, bland annat.
Mitt svar till "ett poäng" (efter att ha konsulterat en av ynglingarna) är numera ett snabbt "-BRA, JAG LEDER!". Eftersom den andra har exakt NOLL poäng efter ett sånt uttalande.
En sak som väldigt sällan händer är att jag ger en komplimang, har svårt för det, särskilt såna ytliga. Men när jag gör det så får jag ofta till svar "tycker du?" och numera är mitt comeback på den "-Nej, inte längre!" och att personen i fråga bör se över sitt umgänge så slipper vi som är ärliga och uppriktiga bli ifrågasatta.
Så jag fortsätter väl samla på mig fina anekdoter om mitt icke-dejtande samtidigt som jag kör på med min helt vanliga fungerande vardag.
Fast en lite kul grej var att en man nyfiket frågade en familjemedlem om jag möjligtvis var singel och fick till svar "jovisst... lycka till". Då skrattar jag lite i smyg och blir lite rörd.
Svågern berättade samma kväll för min svärson att visst, dom kanske är lite besvärliga och egensinniga Öbergs tjejerna. Men OM du får tag i en, håll i hårt, släpp henne aldrig! DET är kärlek ♥
Men nu kör vi julvecka med simning, skinkgriljering och hela baletten!

40 and fab!

publicerat i Allmänt;
Så har vi firat vår syster med bubbel, ballonger och god mat. Tog dessutom ledigt halva torsdagen för att åka och plocka upp barnet i Linköping, kände att jag behövde det.
Fick precis en sån helg som jag behövde, lugn och ro och lättsamt umgänge. Det är liksom enklare att umgås med likasinnade som förstår utan att man behöver vända ut och in på sig själv. Några till som skrattar åt samma saker... som mitt knock knock:
-Knock Knock! 
-Who's there? 
-Old lady. 
-Old lady, who? 
-I didn't know you could yodel!
Hysteriskt kul tycker jag.
Mamma bad oss att knäppa en syskonbild, senast vi träffades allihopa var 2011 så det är inte ofta vi är alla fyra... vi är lite utspridda över landet. Jag skickade en förhandsvisning på nedan bild och mamma svarade "inte pussas" medan vi tyckte den var strålande ♥
Kompenserade med den här senare.
Alltså, som jag älskar dom...
Vi är så himla lika olika och det är okej... för vi är mest lika innerst inne. Den här gången samlades vi hos lillasyster, en av de mest sköna och glimrande personer jag känner. En sån där en ser skrattet i ögonen medan ansiktet säger intet. Du måste veta för att se det.
När utomstående umgås med oss får vi nästan köra handuppräckning när vi samtalar eftersom det mest är "högst först" och "pratar på in- och utandning för att inte tappa tråden"... älskar det med.
Men nu ska jag göra helg, har köpt glögg som jag tänker öppna efter en lätt jogg i mörkret.
Här är årets favoriter, skål!